ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Σταθερό: 2241302710 Κινητό: 6974 206 919

ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Greek English French German Italian Russian Spanish

ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Δημοσιεύτηκε από 
Rate this item
(7 votes)

Ο θηλασμός είναι ένα από τα θέματα που αγχώνουν τη νέα μητέρα. Μόλις η γυναίκα ξεπεράσει το άγχος του τοκετού και πάρει στην αγκαλιά της το μωρό της, την  κατακλύζουν πολλά ερωτήματα για το πώς θα  το μεγαλώσει. Τα περισσότερα αφορούν το θηλασμό.  Πώς πρέπει να γίνεται, πόσο συχνά, αν το μωρό χορταίνει και κυρίως τι πρέπει να τρώει η ίδια ώστε να εξασφαλίσει στο παιδί της τη σωστή ποιότητα και ποσότητα γάλακτος.

Οι καθημερινές ημερήσιες επιπλέον θερμίδες που πρέπει να καταναλώνει η νέα μητέρα είναι 300. Ακριβώς δηλαδή όσες και στην εγκυμοσύνη μόνο που τώρα οι θερμίδες καταναλώνονται για την παραγωγή γάλακτος. Αυτό σημαίνει πως για να καλυφθούν οι συγκεκριμένες ανάγκες η γυναίκα πρέπει να έχει μια ισορροπημένη διατροφή χωρίς υπερβολές αλλά και χωρίς στερήσεις. Ο θηλασμός πρέπει να είναι μια ευχάριστη διαδικασία που θα τρέφει σωστά το μωρό και θα ενισχύει το δεσμό του με τη μητέρα του και όχι μια πηγή άγχους. Αρκετά συχνές  είναι οι παραινέσεις  και οι συμβουλές προς μια νέα μαμά για το τι πρέπει  να κάνει ή τι να αποφύγει ,με διάφορα τρόφιμα κατά καιρούς να περιλαμβάνονται στον κατάλογο. Δεν υπάρχουν πρέπει και δεν πρέπει στο θηλασμό. Η μητέρα δεν χρειάζεται να ακολουθήσει κανένα ειδικό πρόγραμμα.

Η διατροφή της είναι απαραίτητο να περιλαμβάνει τροφές από όλη τη διατροφική πυραμίδα. Βασικό κομμάτι αποτελούν οι πρωτεΐνες που θα πρέπει να εντοπίζονται σε δύο τουλάχιστον μερίδες ημερησίως. Πηγή πρωτεϊνών αποτελούν το κρέας , τα ψάρια ,τα αβγά , τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί. Μια δεύτερη κατηγορία είναι τα δημητριακά όπως το ψωμί ,το ρύζι , τα μακαρόνια  με αναλογία 5 μερίδες ημερησίως. Ομάδα που δεν πρέπει να λείπει από τη διατροφή της εγκύου είναι τα φρούτα και τα λαχανικά σε αναλογία 5 μερίδες ημερησίως. Τέλος τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα ,το γιαούρτι  και το τυρί πρέπει να καταναλώνονται σε συχνότητα 3 μερίδες ημερησίως. Ως προς τα υγρά η μητέρα θα πρέπει να ακούει τη δίψα της. Δε χρειάζεται η αυξημένη κατανάλωση υγρών. Μια ποσότητα 1.5 λίτρου συνολικά με κατανάλωση νερού, χυμών, γάλακτος είναι αρκετή.

thilasmos-diatrofi

Σημαντικό ρόλο φαίνεται επίσης ότι παίζουν τα Ω3 λιπαρά ,πηγή των οποίων αποτελούν: τα ελαιόλαδο και οι φυτικές μαργαρίνες, τα ψάρια, τα θαλασσινά και τα αβγά. Τα Ω3 λιπαρά είναι απαραίτητα για τη σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου καθώς και της όρασης του ,ειδικά σε περιπτώσεις προωρότητας, όπου πολλές φορές χορηγούνται συμπληρώματα Ω3 λιπαρών , με τις έρευνες να δείχνουν ότι υπάρχουν αρκετά οφέλη.

Η λήψη καφέ δεν απαγορεύεται. Η γυναίκα που θηλάζει μπορεί να καταναλώνει μέχρι και δύο κούπες καφέ ημερησίως κατά προτίμηση φιλτραρισμένο. Καλό θα ήταν η κατανάλωση να απέχει τουλάχιστον 2 ώρες από το επόμενο γεύμα του παιδιού. Αυτό που θα πρέπει να προσέξει η μητέρα είναι να μη λαμβάνει ταυτόχρονα ροφήματα τσαγιού ,σοκολάτας ή αναψυκτικών  καθώς έτσι αυξάνονται τα επίπεδα καφεΐνης, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα ,αϋπνίες κωλικούς στο νεογνό, ειδικά κατά τον πρώτο μήνα.

Οι ίδιες οδηγίες ισχύουν και για την κατανάλωση αλκοόλ. Η χρήση του θα πρέπει να είναι περιστασιακή. Μία φορά την εβδομάδα είναι αποδεκτή κα πάλι υπολογίζοντας ότι το επόμενο γεύμα του μωρού απέχει 2 ως 3  ώρες. Το ένα ποτό μπορεί να αφορά ένα μπουκάλι μπύρα, ένα ποτήρι κρασί 100ml, ένα ποτήρι αλκοολούχου ποτού (βότκα, ουίσκι) 30ml.

Τέλος επειδή  τη νέα μητέρα ειδικά στις μέρες μας την απασχολεί η εμφάνιση της και η απαλλαγή της από τα επιπλέον κιλά της εγκυμοσύνης θα πρέπει να γνωρίζει ότι ο θηλασμός τη βοηθάει και προς αυτήν την κατεύθυνση. Οι γυναίκες που θηλάζουν τείνουν να χάνουν πιο γρήγορα και πιο εύκολα τα κιλά της εγκυμοσύνης καθώς με την παραγωγή γάλακτος καταναλώνονται τα αποθέματα λίπους που έχουν αποθηκευτεί ακόμα και πριν την εγκυμοσύνη. Έρευνες αποδεικνύουν πως γυναίκες που θηλάζουν και έχουν ισορροπημένη διατροφή έχουν μεγαλύτερη απώλεια βάρους σε σχέση με γυναίκες που έχουν διακόψει το θηλασμό και έχουν περιορίσει τις θερμίδες στο φαγητό τους. Οι δίαιτες και ειδικά οι αυστηρές καλό είναι να αποφεύγονται. Η απώλεια μέχρι  δύο κιλών το μήνα και οι δίαιτες που δεν απαιτούν μείωση θερμίδων κάτω από 1500 φαίνεται ότι δεν επηρεάζουν την ανάπτυξη του μωρού.

Δεν υπάρχουν λοιπόν χρυσοί κανόνες που πρέπει να ακολουθήσει μια γυναίκα που θηλάζει. Η απάντηση στο μεγάλο ερώτημα του τι χρειάζεται να τρώει μια νέα μαμά δεν είναι άλλη από τα πάντα με μέτρο. Ο θηλασμός σε συνδυασμό με μια  ισορροπημένη διατροφή θα οδηγήσει στη σωστή ανατροφή του μωρού, στην απώλεια βάρους στη μητέρα κα στην ανάπτυξη ενός ισχυρού δεσμού ανάμεσα τους. 

test-pap-rodosΜια απαραίτητη εξέταση που κάθε  γυναίκα πρέπει να πραγματοποιεί μια φορά τον χρόνο ή πιο συχνά αν κρίνεται αναγκαίο. Είναι η “χρυσή εξέταση” για τη διάγνωση παθολογικών καταστάσεων στον τράχηλο.

iperixografima-owthikwn-rodos Με το υπερηχογράφημα πραγματοποιείται ο έλεγχος των έσω γεννητικών οργάνων που περιλαμβάνουν τη μήτρα ,τις σάλπιγγες , τις ωοθήκες.

diakolpiko-iperixografima-owthikwn Με το υπερηχογράφημα πραγματοποιείται ο έλεγχος των έσω γεννητικών οργάνων που περιλαμβάνουν τη μήτρα ,τις σάλπιγγες , τις ωοθήκες.

kolposkopisi-rodosΜια εξειδικευμένη εξέταση για τη διερεύνηση ενός παθολογικού αποτελέσματος από το τεστ Παπανικολάου ή μια ς παθολογικής εικόνας του τραχήλου κατά την κλινική εξέταση. Αν κριθεί απαραίτητο, τότε κατά τη διάρκεια της εξέτασης γίνεται λήψη βιοψιών.

kautiriasmos-kondilomatwn-rodosΟ καυτηριασμός με διαθερμία είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς  τρόπους αντιμετώπισης των  οξυτενών κονδυλωμάτων των  έξω γεννητικών οργάνων.

psilafisi-mastou-rodosΗ ψηλάφηση του μαστού ολοκληρώνει τον ετήσιο έλεγχο της γυναίκας κατά την επίσκεψη της στον γυναικολόγο της. Επιπλέον η γυναίκα εκπαιδεύεται για τον τρόπο που θα ελέγχει το στήθος της.

gynaikologikes-epemvaseis-rodos-1gynaikologikes-epemvaseis-rodos-2Αφορούν όλο το φάσμα των επεμβάσεων  που πραγματοποιούνται στη γυναίκα, από τις πιο μικρές όπως η διαγνωστική απόξεση μέχρι τις πιο μεγάλες όπως η ολική υστερεκτομή.

 

 

diereunisi-ipogonimotitas-rodos

Μια διαδικασία που ξεκινάει με την προσέγγιση του ζευγαριού από κοινού, τον προγραμματισμό των αναγκαίων εξετάσεων, την παροχή των κατάλληλων συμβουλών και τον προσανατολισμό του ζευγαριού προς την ενδεδειγμένη μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

 

parakolouthisi-kihsis-rodosΗ παρακολούθηση της κύησης αρχίζει από το πρώτο στάδιο με τη διάγνωση της κύησης και συνεχίζεται μέχρι το πέρας της εγκυμοσύνης είτε με φυσιολογικό τοκετό είτε με καισαρική τομή. Σε όλη τη διάρκεια γίνεται υπερηχογραφικός  έλεγχος για τη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου και παρέχονται όλες οι απαραίτητες συμβουλές για την καλύτερη προετοιμασία και ενημέρωση της μέλλουσας μαμάς.

gena-rodos1gena-rodos-seraskeri-eleniΟι μαιευτικές συνθήκες είναι αυτές   που θα καθορίσουν το πέρας της κύησης το οποίο μπορεί να είναι με φυσιολογικό τοκετό  ή με καισαρική τομή.

 

Ελένη Π. Σερασκέρη

ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ-ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
        ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ

Διεύθυνση: Κωνσταντίνου Τσαλδάρη 1

Like us on Facebook:

 

Τηλέφωνο :  2241302710

E-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Βιογραφικό

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα της Μαιευτηρα 
Χειρουργου Γυναικολογου 
Ελένης Σερασκέρη.

Δείτε το ΕΔΩ

Photos

 fetus-sucking-thumb1  gynaikologos-rodos17-thumb

 gynaikologos-rodos2-thumb  gynaikologos-rodos4-thumb