ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΥΗΣΗ

Σταθερό: 2241302710 Κινητό: 6974 206 919

ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Greek English French German Italian Russian Spanish

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΥΗΣΗ

Δημοσιεύτηκε από 
Rate this item
(13 votes)

Η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι ιδιαίτερη για τη γυναίκα καθώς πέρα από τις ανησυχίες της για το έμβρυο , έρχεται αντιμέτωπη και με τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα της. Έτσι πολλά πράγματα στην καθημερινότητα της δυσκολεύουν ή αλλάζουν μορφή.

Ναυτία και έμετοι: Αρχίζουν την 2η εβδομάδα της κύησης και συνήθως σταματούν την 13-16η . Μπορεί να συνοδεύονται από έντονη  σιελόρροια Συχνά μικρά γεύματα, στεγνή δίαιτα και ψυχολογική υποστήριξη βοηθούν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Σε ένα μικρό ποσοστό  0.3-2% η κατάσταση αυτή είναι πιο σοβαρή , αναφέρεται ως υπερέμεση της κύησης και ίσως απαιτηθεί νοσηλεία σε νοσοκομείο.

Αλλαγές στο στήθος: Το στήθος της εγκύου κάτω από την επίδραση των ορμονών αυξάνεται σε μέγεθος με αποτέλεσμα μερικές φορές να είναι επώδυνο. Η θηλή και η θηλαία άλως γίνονται πιο σκουρόχρωμες  με τη θηλή να προεξέχει , ενώ από την 16η εβδομάδα είναι δυνατόν να παρατηρηθεί έκκριμα.

Αλλαγές στο δέρμα: Από τα πρώτα σημάδια είναι η υπέρχρωση της λευκής γραμμής που εκτείνεται από τον ομφαλό μέχρι το εφήβαιο. Μετά την 16η  εβδομάδα είναι δυνατόν να εμφανιστεί το χλόασμα στο πρόσωπο, η «μάσκα της εγκυμοσύνης» που εκτείνεται στο μέτωπο, τη ράχη της μύτης και τα μάγουλα .Όσο προχωράει η κύηση μπορεί να παρατηρηθούν ραγάδες στο δέρμα και αραχνοειδείς τελαγγειεκτασίες.

Αλλαγές στο μυοσκελετικό σύστημα : Η ορμόνη ρηλαξίνη που παράγεται από τον πλακούντα στοχεύει τις  ιερολαγόνιες αρθρώσεις της λεκάνης με σκοπό να τις κάνει πιο ευέλικτες για να διευκολυνθεί η διαδικασία του τοκετού. Το αποτέλεσμα είναι ότι το βάδισμα της εγκύου γίνεται πιο ασταθές. Παράλληλα το αυξανόμενο μέγεθος της κοιλιάς  προκαλεί λόρδωση στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Οι αλλαγές αυτές  έχουν ως αποτέλεσμα έντονους πόνους για την έγκυο. Τα χαμηλά παπούτσια και η άσκηση μπορούν  να βελτιώσουν την κατάσταση.

Άνω και κάτω άκρα: Οι έγκυες γυναίκες αρκετά συχνά αντιμετωπίζουν κράμπες στα κάτω άκρα. Η αιτιολογία τους είναι άγνωστη αλλά η χρήση συμπληρωμάτων ασβεστίου και μαγνησίου μπορεί να αμβλύνει τα συμπτώματα. Σε ένα ποσοστό 5% παρατηρούνται αιμωδίες (μουδιάσματα) στα άνω άκρα ενώ είναι δυνατόν να εμφανιστεί το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα με τις ενοχλήσεις να είναι πιο έντονες τη νύχτα κα νωρίς το πρωί.

Φάρμακα και ουσίες: Πριν από τη λήψη οποιουδήποτε φαρμάκου ή άλλης ουσίας η έγκυος πρέπει να συμβουλεύεται το μαιευτήρα της. Τα φάρμακα ανάλογα με την καταλληλότητα  τους  κατατάσσονται στις κατηγορίες A,B,C,D,X  και η μεγαλύτερη δράση τους στο έμβρυο είναι κατά τη διάρκεια της οργανογένεσης , 2η -10η εβδομάδα από την Τ.Ε.Ρ.

Εμβόλια: Μία έγκυος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης  μπορεί να εμβολιαστεί με εμβόλια που περιέχουν νεκρούς ιούς ή είναι ανασυνδυασμένα. Ειδικά για το εμβόλιο της γρίπης  το αμερικάνικο κολλέγιο  μαιευτήρων γυναικολόγων, συστήνει ότι πρέπει να χορηγείται  κατά την περίοδο Οκτωβρίου- Μαρτίου σε όλα τα τρίμηνα της κύησης, καθώς εκτός από τη μητέρα φαίνεται ότι προφυλάσσει και το νεογνό τους πρώτους έξι μήνες. Απαγορεύονται εμβόλια που περιέχουν ζωντανούς ιούς όπως της ερυθράς, της παρωτίτιδας, της ιλαράς.

Αλκοόλ: Δεν έχει διευκρινιστεί ποια είναι η ασφαλής ποσότητα αλκοόλ που μπορεί να καταναλώσει μια έγκυος. Καλό θα ήταν λοιπόν η μέλλουσα μαμά να αποφύγει την οποιαδήποτε χρήση. Η καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση του εμβρυικού αλκοολικού συνδρόμου(fetal alcohol syndrome, FAS) , με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του νεογνού σωματικά και πνευματικά.

Κάπνισμα: Κατηγορηματικά το κάπνισμα αποτελεί μία συνήθεια που πρέπει να διακοπεί κατά τη διάρκεια της κύησης και του θηλασμού.  Το κάπνισμά ακόμα και μικρής ποσότητας τσιγάρων είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για να μετατραπεί μία κύηση σε παθολογική. Έχει συσχετισθεί με γέννηση νεογνών με χαμηλό βάρος, με ενδομήτρια υπολειπόμενη ανάπτυξη, με  αποκόλληση πλακούντα, με επιπωματικό πλακούντα.

Άσκηση: Δεν είναι απαγορευτικό για την έγκυο να ασκείται. Αερόβια άσκηση για μισή ώρα,  μαθήματα yoga για ευελιξία είναι κάποιοι τρόποι που μπορεί να ακολουθήσει η έγκυος.

Ταξίδια: Τα ταξίδια  με αυτοκίνητο, αεροπλάνο, τρένο δε φαίνεται να έχουν αρνητική επίδραση στην κύηση. Παρόλα αυτά όμως η έγκυος θα πρέπει να ενημερώνει το γιατρό της πριν την πραγματοποίηση κάποιου ταξιδιού , μήπως χρειάζεται να ληφθούν πρόσθετα μέτρα. Η απομάκρυνση από το μαιευτήρα φαίνεται ότι στις περισσότερες περιπτώσεις επηρεάζει την έγκυο.

Σεξουαλικές επαφές: Η περίοδος της εγκυμοσύνης χαρακτηρίζεται από αλλαγή στη σεξουαλική διάθεση της γυναίκας η οποία μπορεί να συνεχιστεί ως και ένα χρόνο μετά τον τοκετό ,με μειωμένη libido.Μέχρι τον 6ο μήνα και αν δεν συντρέχει κάποιος άλλος λόγος όπως  κολπική αιμόρροια, πρόωρες συσπάσεις οι επαφές επιτρέπονται.

test-pap-rodosΜια απαραίτητη εξέταση που κάθε  γυναίκα πρέπει να πραγματοποιεί μια φορά τον χρόνο ή πιο συχνά αν κρίνεται αναγκαίο. Είναι η “χρυσή εξέταση” για τη διάγνωση παθολογικών καταστάσεων στον τράχηλο.

iperixografima-owthikwn-rodos Με το υπερηχογράφημα πραγματοποιείται ο έλεγχος των έσω γεννητικών οργάνων που περιλαμβάνουν τη μήτρα ,τις σάλπιγγες , τις ωοθήκες.

diakolpiko-iperixografima-owthikwn Με το υπερηχογράφημα πραγματοποιείται ο έλεγχος των έσω γεννητικών οργάνων που περιλαμβάνουν τη μήτρα ,τις σάλπιγγες , τις ωοθήκες.

kolposkopisi-rodosΜια εξειδικευμένη εξέταση για τη διερεύνηση ενός παθολογικού αποτελέσματος από το τεστ Παπανικολάου ή μια ς παθολογικής εικόνας του τραχήλου κατά την κλινική εξέταση. Αν κριθεί απαραίτητο, τότε κατά τη διάρκεια της εξέτασης γίνεται λήψη βιοψιών.

kautiriasmos-kondilomatwn-rodosΟ καυτηριασμός με διαθερμία είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς  τρόπους αντιμετώπισης των  οξυτενών κονδυλωμάτων των  έξω γεννητικών οργάνων.

psilafisi-mastou-rodosΗ ψηλάφηση του μαστού ολοκληρώνει τον ετήσιο έλεγχο της γυναίκας κατά την επίσκεψη της στον γυναικολόγο της. Επιπλέον η γυναίκα εκπαιδεύεται για τον τρόπο που θα ελέγχει το στήθος της.

gynaikologikes-epemvaseis-rodos-1gynaikologikes-epemvaseis-rodos-2Αφορούν όλο το φάσμα των επεμβάσεων  που πραγματοποιούνται στη γυναίκα, από τις πιο μικρές όπως η διαγνωστική απόξεση μέχρι τις πιο μεγάλες όπως η ολική υστερεκτομή.

 

 

diereunisi-ipogonimotitas-rodos

Μια διαδικασία που ξεκινάει με την προσέγγιση του ζευγαριού από κοινού, τον προγραμματισμό των αναγκαίων εξετάσεων, την παροχή των κατάλληλων συμβουλών και τον προσανατολισμό του ζευγαριού προς την ενδεδειγμένη μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

 

parakolouthisi-kihsis-rodosΗ παρακολούθηση της κύησης αρχίζει από το πρώτο στάδιο με τη διάγνωση της κύησης και συνεχίζεται μέχρι το πέρας της εγκυμοσύνης είτε με φυσιολογικό τοκετό είτε με καισαρική τομή. Σε όλη τη διάρκεια γίνεται υπερηχογραφικός  έλεγχος για τη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου και παρέχονται όλες οι απαραίτητες συμβουλές για την καλύτερη προετοιμασία και ενημέρωση της μέλλουσας μαμάς.

gena-rodos1gena-rodos-seraskeri-eleniΟι μαιευτικές συνθήκες είναι αυτές   που θα καθορίσουν το πέρας της κύησης το οποίο μπορεί να είναι με φυσιολογικό τοκετό  ή με καισαρική τομή.

 

Ελένη Π. Σερασκέρη

ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ-ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
        ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ

Διεύθυνση: Κωνσταντίνου Τσαλδάρη 1

Like us on Facebook:

 

Τηλέφωνο :  2241302710

E-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Βιογραφικό

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα της Μαιευτηρα 
Χειρουργου Γυναικολογου 
Ελένης Σερασκέρη.

Δείτε το ΕΔΩ

Photos

 fetus-sucking-thumb1  gynaikologos-rodos17-thumb

 gynaikologos-rodos2-thumb  gynaikologos-rodos4-thumb