ΔΑΣΥΤΡΙΧΙΣΜΟΣ

Σταθερό: 2241302710 Κινητό: 6974 206 919

ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Greek English French German Italian Russian Spanish
Rate this item
(15 votes)

Ο δασυτριχισμός είναι μια πολύ συνηθισμένη και ιδιαίτερα αγχωτική κατάσταση. Η ορμονοεξαρτώμενη αυτή ανάπτυξη των τριχών δεν αποτελεί μόνο ένα κοσμητικό πρόβλημα. Οι γυναίκες καλούνται να αντιμετωπίσουν το οργανικό κομμάτι καθώς η εμφάνισή του υποκρύπτει μια παθολογία και το ψυχολογικό κομμάτι  καθώς η εμφάνισή τους παρεκκλίνει από τις αποδεχτές κοινωνικές μορφές. Η γυναίκα νιώθει άβολα με την εξωτερική της εμφάνιση, πιστεύει ότι δεν είναι ελκυστική, έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση και δυσκολεύεται στην ανάπτυξη των κοινωνικών της επαφών.

Οι γυναίκες με δασυτριχισμό έχουν αυξημένο αριθμό τελικών τριχών σε περιοχές που είναι ευαίσθητες στα ανδρογόνα. Για τη διάγνωση  συνήθως χρησιμοποιείται η κλίμακα Ferriman-Gallwey. Αξιολογούνται με βαθμούς από 1 (χωρίς τρίχες ) ως 4 (αντρικού τύπου τρίχες)   εννέα περιοχές: αυτή πάνω από το άνω χείλος, το πηγούνι, η περιοχή ανάμεσα στο στήθος, η άνω κοιλία , η κάτω κοιλία , η πλάτη ,η οσφυϊκή χώρα, ο έσω μηρός και το αντιβράχιο. Αν η βαθμολογία είναι πάνω από 8 τίθεται  η αρχική διάγνωση η οποία επιβεβαιώνεται από τον κλινικοεργαστηριακό έλεγχο που ακολουθεί.

 

                                        1111111

 

Ο δασυτριχισμός αποτελεί μία από τις προεξάρχουσες κλινικές εκδηλώσεις της υπερανδρογοναιμίας , κατάσταση κατά την οποία παρατηρείται αύξηση στα επίπεδα των ανδρογόνων που κυκλοφορούν στον οργανισμό και μπορεί να είναι ωοθηκικής προέλευσης, επινεφριδικής ή  και τα δύο. Στις δερματικές εκδηλώσεις κύριο ρόλο διαδραματίζει η διυδροτεστοστερόνη (DHT) η οποία είναι ο ενεργός μεταβολίτης της τεστοστερόνης. Έτσι ουσιαστικά το ποσοστό της ελεύθερης τεστοστερόνης είναι αυτό που καθορίζει και το τελικό αποτέλεσμα. Χαρακτηριστικά στους άνδρες ανέρχεται στο 3% , στις φυσιολογικές γυναίκες στο 1% και στις δασύτριχες γυναίκες στο 2%.

Όταν μια γυναίκα εμφανίσει τα σημεία του δασυτριχισμού  στην κλίμακα Ferriman-Gallwey πρέπει να γίνει αρχικά μια ενδελεχής κλινική εξέταση προς αναζήτηση και έτερων στοιχείων υπερανδρογοναιμίας. Από το δέρμα μπορεί να συνυπάρχει ακμή, αυξημένη έκκριση σμήγματος, ανδρικού τύπου αλωπεκία και μελανίζουσα ακάνθωση γεγονός που υποδηλώνει υπερινσουλιναιμία και αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη. Πέρα από την εμφάνιση οι γυναίκες αυτές παρουσιάζουν διαταραχές στην περίοδο τους με αραιομηνόρροια, αμηνόρροια ακόμα και υπογονιμότητα . Σε  σπάνιες περιπτώσεις παρατηρούνται σημεία αρρενοποίησης της γυναίκας με βράγχος  φωνής, κλειτοριδομεγαλία και αύξηση της μυϊκής  μάζας. Ο έλεγχος ολοκληρώνεται με κλινικοεργαστηριακές εξετάσεις που αφορούν  τα επίπεδα των ανδρογόνων και τον απεικονιστικό έλεγχο των ωοθηκών και των επινεφριδίων.

Η διερεύνηση τις πιο πολλές φορές οδηγεί στη διάγνωση του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών  ( Polycystic Ovarian Syndrome, PCO) σε ποσοστό που αγγίζει το 80%. Οι υπόλοιπες περιπτώσεις αφορούν τη  μη κλασική μορφή της συγγενούς υπερπλασίας των επινεφριδίων, το σύνδρομο Cushing, το σύνδρομο Hairan, ορμονοπαραγωγούς  όγκους των ωοθηκών και των επινεφριδίων, ιατρογενή αίτια. Η εμμηνόπαυση τέλος είναι μια κατάσταση εμφάνισης ή επιδείνωσης του δασυτριχισμού λόγω αυξημένης παραγωγής ανδρογόνων από τις ωοθήκες. Από τα παραπάνω, όπως είναι προφανές, οι όγκοι είναι αυτοί που επιβάλλουν την άμεση ανάγκη να τεθεί η διάγνωση.

Η μέθοδος θεραπείας που θα ακολουθηθεί είναι ανάλογη του αιτίου. Τα από του στόματος αντισυλληπτικά με προγεσταγόνο που έχει αντιανδρογονική δράση κατέχουν  την πρώτη θέση ενώ ακολουθούν αγωγές με σπιρονολακτόνη, φλουταμίδη, φιναστερίδη, GnRH  ανάλογα , κετοκοναζόλη.  Για τις περιπτώσεις των όγκων η θεραπεία είναι χειρουργική. Η επιλογή της φαρμακευτικής αγωγής είναι εξατομικευμένη και πρέπει να λαμβάνεται μετά από υπόδειξη του γυναικολόγου. Σαν επικουρικές λύσεις για την άμεση βελτίωση της εμφάνισης της  γυναίκας  χρησιμοποιούνται   διάφορες μέθοδοι αποτρίχωσης οι οποίες έχουν μόνο πρόσκαιρο αποτέλεσμα. Αυτές που καταστρέφουν το θύλακο της τρίχας φαίνεται να υπερτερούν αλλά για να φτάσουν στο βέλτιστο αποτέλεσμα είναι καλύτερα να εφαρμόζονται τουλάχιστον έξι μήνες μετά από την έναρξη της φαρμακευτικής αγωγής.

Οι γυναίκες  με δασυτριχισμό πρέπει να είναι ενημερωμένες για την όλη κατάστασή τους καθώς είναι ένα πρόβλημα που θα έχουν για μεγάλο χρονικό  διάστημα, μπορεί και για το υπόλοιπο της ζωής τους. Η θεραπεία αλλά και η παρακολούθηση εκτείνονται σε βάθος χρόνου. Μετά την έναρξη της αγωγής απαιτούνται τουλάχιστον 3 με 6  μήνες για να αποκατασταθούν τα επίπεδα τω ανδρογόνων ενώ οι αλλαγές στο δασυτριχισμό εμφανίζονται ακόμα πιο αργά. Φαίνεται ότι χρειάζεται ένα διάστημα το λιγότερο 12 μηνών για να μετατραπούν οι τελικές τρίχες σε παιδικού τύπου. Αυτό το κομμάτι αποτελεί το πιο δύσκολο στη θεραπεία καθώς είναι μακροχρόνιο ,δεν οδηγεί σε εξαφάνιση των τριχών και ίσως απαιτηθεί η εφαρμογή  αποτριχωτικής μεθόδου. Η  παρακολούθηση της βελτίωσης του δασυτριχισμού εκτιμάται με τη φυσική εξέταση κάθε 1 με 2 χρόνια. Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις που η αγωγή απαιτεί μεγαλύτερα διαστήματα για να έχει αποτέλεσμα ή χρειάζεται και εναλλαγή στα θεραπευτικά σχήματα.

Το πρόβλημα του δασυτριχισμού έχει κατά κύριο λόγο αντίκτυπο στην κοινωνική συμπεριφορά της γυναίκας καθώς οι αλλαγές στην εμφάνιση της την επηρεάζουν αρνητικά στις επαφές της με τους άλλους και της προκαλούν μεγάλο άγχος. Για αυτό και η ψυχολογική υποστήριξη παίζει σημαντικό ρόλο. Δεν πρέπει να ξεχνάει η γυναίκα ότι προέχει η υγεία, της εμφάνισης της και ότι η  υπομονή θα την οδηγήσει στο επιθυμητό  αποτέλεσμα καθώς η θεραπεία είναι μακροχρόνια.  

 

test-pap-rodosΜια απαραίτητη εξέταση που κάθε  γυναίκα πρέπει να πραγματοποιεί μια φορά τον χρόνο ή πιο συχνά αν κρίνεται αναγκαίο. Είναι η “χρυσή εξέταση” για τη διάγνωση παθολογικών καταστάσεων στον τράχηλο.

iperixografima-owthikwn-rodos Με το υπερηχογράφημα πραγματοποιείται ο έλεγχος των έσω γεννητικών οργάνων που περιλαμβάνουν τη μήτρα ,τις σάλπιγγες , τις ωοθήκες.

diakolpiko-iperixografima-owthikwn Με το υπερηχογράφημα πραγματοποιείται ο έλεγχος των έσω γεννητικών οργάνων που περιλαμβάνουν τη μήτρα ,τις σάλπιγγες , τις ωοθήκες.

kolposkopisi-rodosΜια εξειδικευμένη εξέταση για τη διερεύνηση ενός παθολογικού αποτελέσματος από το τεστ Παπανικολάου ή μια ς παθολογικής εικόνας του τραχήλου κατά την κλινική εξέταση. Αν κριθεί απαραίτητο, τότε κατά τη διάρκεια της εξέτασης γίνεται λήψη βιοψιών.

kautiriasmos-kondilomatwn-rodosΟ καυτηριασμός με διαθερμία είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς  τρόπους αντιμετώπισης των  οξυτενών κονδυλωμάτων των  έξω γεννητικών οργάνων.

psilafisi-mastou-rodosΗ ψηλάφηση του μαστού ολοκληρώνει τον ετήσιο έλεγχο της γυναίκας κατά την επίσκεψη της στον γυναικολόγο της. Επιπλέον η γυναίκα εκπαιδεύεται για τον τρόπο που θα ελέγχει το στήθος της.

gynaikologikes-epemvaseis-rodos-1gynaikologikes-epemvaseis-rodos-2Αφορούν όλο το φάσμα των επεμβάσεων  που πραγματοποιούνται στη γυναίκα, από τις πιο μικρές όπως η διαγνωστική απόξεση μέχρι τις πιο μεγάλες όπως η ολική υστερεκτομή.

 

 

diereunisi-ipogonimotitas-rodos

Μια διαδικασία που ξεκινάει με την προσέγγιση του ζευγαριού από κοινού, τον προγραμματισμό των αναγκαίων εξετάσεων, την παροχή των κατάλληλων συμβουλών και τον προσανατολισμό του ζευγαριού προς την ενδεδειγμένη μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

 

parakolouthisi-kihsis-rodosΗ παρακολούθηση της κύησης αρχίζει από το πρώτο στάδιο με τη διάγνωση της κύησης και συνεχίζεται μέχρι το πέρας της εγκυμοσύνης είτε με φυσιολογικό τοκετό είτε με καισαρική τομή. Σε όλη τη διάρκεια γίνεται υπερηχογραφικός  έλεγχος για τη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου και παρέχονται όλες οι απαραίτητες συμβουλές για την καλύτερη προετοιμασία και ενημέρωση της μέλλουσας μαμάς.

gena-rodos1gena-rodos-seraskeri-eleniΟι μαιευτικές συνθήκες είναι αυτές   που θα καθορίσουν το πέρας της κύησης το οποίο μπορεί να είναι με φυσιολογικό τοκετό  ή με καισαρική τομή.

 

Ελένη Π. Σερασκέρη

ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ-ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
        ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ

Διεύθυνση: Κωνσταντίνου Τσαλδάρη 1

Like us on Facebook:

 

Τηλέφωνο :  2241302710

E-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Βιογραφικό

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα της Μαιευτηρα 
Χειρουργου Γυναικολογου 
Ελένης Σερασκέρη.

Δείτε το ΕΔΩ

Photos

 fetus-sucking-thumb1  gynaikologos-rodos17-thumb

 gynaikologos-rodos2-thumb  gynaikologos-rodos4-thumb