ΔΥΣΜΗΝΟΡΡΟΙΑ

Σταθερό: 2241302710 Κινητό: 6974 206 919

ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Greek English French German Italian Russian Spanish
Rate this item
(5 votes)

Η δυσμηνόρροια είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την επώδυνη έμμηνο ρύση. Ένα πρόβλημα που αφορά τις νέες συνήθως γυναίκες και το οποίο επιπλέκει αρκετά συχνά την καθημερινότητά τους, καθώς εξαιτίας του πόνου οι γυναίκες αυτές δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Η δυσμηνόρροια αποτελεί μια από τις πιο συχνές αιτίες που μια γυναίκα θα αναζητήσει οδηγίες από το γυναικολόγο ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που η ένταση της έχει φέρει τις γυναίκες αυτές στα επείγοντα ενός νοσοκομείου.

Η δυσμηνόρροια διακρίνεται σε πρωτοπαθή στην οποία δεν ανευρίσκεται κάποια υποκείμενη νόσος και  στη δευτεροπαθή στην οποία υπάρχει κάποιο παθολογικό αίτιο. Η συχνότητα εμφάνισης της είναι περίπου 25%. Το νεαρό της ηλικίας των ασθενών επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι η δυσμηνόρροια αποτελεί την πρώτη αιτία για την απώλεια σχολικών ωρών στις έφηβες.  Η ηλικία εμφάνισης της πρωτοπαθούς δυσμηνόρροιας είναι συνήθως  η εφηβεία με έναρξη  λίγο μετά την εμμηναρχή  ενώ η δευτεροπαθής  δυσμηνόρροια εκδηλώνεται στα 20 ή στα 30 σε γυναίκες που μέχρι τότε είχαν ανώδυνους κύκλους. Τα συμπτώματα να υποχωρούν με το πέρασμα των ετών ,ενώ η κύηση φαίνεται να βοηθάει στην υποχώρηση, χωρίς αυτό να είναι απόλυτο.

Ο πόνος ξεκινά συνήθως λίγες ώρες πριν ή τη στιγμή έναρξης της περιόδου. Έχει κωλικοειδή χαρακτήρα σαν κράμπες και μπορεί να υπάρχουν συνοδά συμπτώματα όπως ναυτία, έμετοι, πόνος στη μέση, πονοκέφαλος, διάρροια, κόπωση. Η διάρκεια των συμπτωμάτων διαρκεί 1-2 ημέρες με τη μεγαλύτερη ένταση να εντοπίζεται στις πρώτες 24-36 ώρες από την έναρξη της εμμήνου ρύσεως. Η παρατεταμένη διάρκεια με έναρξη ως κα δύο εβδομάδες πριν την περίοδο και παραμονή της ευαισθησίας και μετά την περίοδο αποτελούν ενδείξεις για δευτεροπαθή δυσμηνόρροια.

Η διάγνωση για την πρωτοπαθή δυσμηνόρροια τίθεται κατά κύριο λόγο από την περιγραφή των συμπτωμάτων και από το γεγονός ότι εμφανίζεται μέσα σε ένα χρονικό διάστημα ενός έτους από την έναρξη της πρώτης περιόδου. Η διάγνωση της δευτεροπαθούς δυσμηνόρροιας είναι αποτέλεσμα μια πλήρους γυναικολογικής εξέτασης με τη συνδρομή των υπερήχων, της καλλιέργειας του κολπικού υγρού και απεικονιστικών μεθόδων. Η ενδομητρίωση αποτελεί την πιο συχνή αιτία δευτεροπαθούς δυσμηνόρροιας, ενώ  άλλες πιθανές αιτίες είναι φλεγμονώδης νόσος της πυέλου, οι πυελικές συμφύσεις , η αδενομύωση και  τα ινομυώματα της μήτρας. Μερικές φορές και η ύπαρξη ενός ενδομήτριου σπειράματος μπορεί να προκαλέσει δυσμηνόρροια , ειδικά τους πρώτους μήνες της τοποθέτησης του.

Για την πρωτοπαθή δυσμηνόρροια τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη αποτελούν τα φάρμακα εκλογής καθώς μειώνουν τα επίπεδα των εκλυόμενων προσταγλανδινών και κατά συνέπεια  μειώνουν δραστικά τον πόνο . Για τη δευτεροπαθή δυσμηνόρροια φάρμακα εκλογής θεωρούνται τα από του στόματος συνδυασμένα αντισυλληπτικά τα οποία μειώνουν τις προσταγλανδίνες  καθώς και τον όγκο της περιόδου κάτω από τα φυσιολογικά όρια , προσφέροντας έτσι ανακούφιση από τον πόνο. Η διάρκεια της θεραπείας κυμαίνεται από 6-12 μήνες, μετά το πέρας της οποίας , πολλές γυναίκες είναι ελεύθερες πόνου. Κι εδώ τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη μπορεί να δράσουν συνεργικά.   Σε περιπτώσεις αυξημένης έντασης του πόνου  μπορεί να χρειαστεί και η λήψη φαρμάκων με κωδεϊνη. Ανακουφιστικά μπορούν επίσης να χορηγηθούν τα νιτρώδη, ανταγωνιστές διαύλων ασβεστίου και μαγνησίου και η βιταμίνη Β6. Μη φαρμακευτικές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται αφορούν το βελονισμό με αρκετά καλά αποτελέσματα, τη ρεφλεξολογία με υποστηρικτικό κυρίως λόγο , την τοποθέτηση ζεστών επιθεμάτων υπερηβικά , η οποία βελτιώνει τον πόνο ειδικά στις πρώτες 8 ώρες της εφαρμογής τους και την υψηλής συχνότητας  διαδερμική  νευρική διέγερση (high frequency transcutaneous nerve stimulation, TENS), η οποία προσφέρει σημαντική ανακούφιση από τον πόνο μέσω της αυξημένης παραγωγής ενδορφινών.

Η γυναίκα που ταλαιπωρείται από τη δυσμηνόρροια θα πρέπει να συμβουλευτεί το γυναικολόγο της προκειμένου να διευκρινιστεί το αίτιο και να λάβει τη σωστή αγωγή που θα της εξασφαλίσει μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

test-pap-rodosΜια απαραίτητη εξέταση που κάθε  γυναίκα πρέπει να πραγματοποιεί μια φορά τον χρόνο ή πιο συχνά αν κρίνεται αναγκαίο. Είναι η “χρυσή εξέταση” για τη διάγνωση παθολογικών καταστάσεων στον τράχηλο.

iperixografima-owthikwn-rodos Με το υπερηχογράφημα πραγματοποιείται ο έλεγχος των έσω γεννητικών οργάνων που περιλαμβάνουν τη μήτρα ,τις σάλπιγγες , τις ωοθήκες.

diakolpiko-iperixografima-owthikwn Με το υπερηχογράφημα πραγματοποιείται ο έλεγχος των έσω γεννητικών οργάνων που περιλαμβάνουν τη μήτρα ,τις σάλπιγγες , τις ωοθήκες.

kolposkopisi-rodosΜια εξειδικευμένη εξέταση για τη διερεύνηση ενός παθολογικού αποτελέσματος από το τεστ Παπανικολάου ή μια ς παθολογικής εικόνας του τραχήλου κατά την κλινική εξέταση. Αν κριθεί απαραίτητο, τότε κατά τη διάρκεια της εξέτασης γίνεται λήψη βιοψιών.

kautiriasmos-kondilomatwn-rodosΟ καυτηριασμός με διαθερμία είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς  τρόπους αντιμετώπισης των  οξυτενών κονδυλωμάτων των  έξω γεννητικών οργάνων.

psilafisi-mastou-rodosΗ ψηλάφηση του μαστού ολοκληρώνει τον ετήσιο έλεγχο της γυναίκας κατά την επίσκεψη της στον γυναικολόγο της. Επιπλέον η γυναίκα εκπαιδεύεται για τον τρόπο που θα ελέγχει το στήθος της.

gynaikologikes-epemvaseis-rodos-1gynaikologikes-epemvaseis-rodos-2Αφορούν όλο το φάσμα των επεμβάσεων  που πραγματοποιούνται στη γυναίκα, από τις πιο μικρές όπως η διαγνωστική απόξεση μέχρι τις πιο μεγάλες όπως η ολική υστερεκτομή.

 

 

diereunisi-ipogonimotitas-rodos

Μια διαδικασία που ξεκινάει με την προσέγγιση του ζευγαριού από κοινού, τον προγραμματισμό των αναγκαίων εξετάσεων, την παροχή των κατάλληλων συμβουλών και τον προσανατολισμό του ζευγαριού προς την ενδεδειγμένη μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

 

parakolouthisi-kihsis-rodosΗ παρακολούθηση της κύησης αρχίζει από το πρώτο στάδιο με τη διάγνωση της κύησης και συνεχίζεται μέχρι το πέρας της εγκυμοσύνης είτε με φυσιολογικό τοκετό είτε με καισαρική τομή. Σε όλη τη διάρκεια γίνεται υπερηχογραφικός  έλεγχος για τη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου και παρέχονται όλες οι απαραίτητες συμβουλές για την καλύτερη προετοιμασία και ενημέρωση της μέλλουσας μαμάς.

gena-rodos1gena-rodos-seraskeri-eleniΟι μαιευτικές συνθήκες είναι αυτές   που θα καθορίσουν το πέρας της κύησης το οποίο μπορεί να είναι με φυσιολογικό τοκετό  ή με καισαρική τομή.

 

Ελένη Π. Σερασκέρη

ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ-ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
        ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ

Διεύθυνση: Κωνσταντίνου Τσαλδάρη 1

Like us on Facebook:

 

Τηλέφωνο :  2241302710

E-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Βιογραφικό

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα της Μαιευτηρα 
Χειρουργου Γυναικολογου 
Ελένης Σερασκέρη.

Δείτε το ΕΔΩ

Photos

 fetus-sucking-thumb1  gynaikologos-rodos17-thumb

 gynaikologos-rodos2-thumb  gynaikologos-rodos4-thumb