ΙΝΟΜΥΩΜΑΤΑ ΜΗΤΡΑΣ

Σταθερό: 2241302710 Κινητό: 6974 206 919

ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Greek English French German Italian Russian Spanish
Rate this item
(6 votes)

Τα ινομυώματα της μήτρας αποτελούν τους πιο συχνούς όγκους που ανευρίσκονται στην πύελο. Η  συχνότητα εμφάνισης τους είναι περίπου 50%. Σχεδόν μια στις δύο γυναίκες κατά τον γυναικολογικό της έλεγχο μπορεί να διαγνωστεί με ινομύωμα στη μήτρα. Πρόκειται για καλοήθη νεοπλάσματα τα οποία πολύ σπάνια εξαλλάσσονται σε κακοήθη σε ποσοστό μικρότερο του 0.5%.

Η εμφάνισή τους είναι αποτέλεσμα πολλαπλασιασμού των λείων μυϊκών κυττάρων της μήτρας.  Η αύξηση του μεγέθους τους φαίνεται να εξαρτάται από την επίδραση των οιστρογόνων για αυτό και παρουσιάζουν μεγάλη ανάπτυξη κατά την αναπαραγωγική ηλικία κα τείνουν να συρρικνώνονται στην εμμηνόπαυση. Οι  γυναίκες που έχουν στην οικογένεια τους περιστατικά με ινομυώματα έχουν αυξημένη πιθανότητα να εμφανίσουν και οι ίδιες.

Τα ινομυώματα μπορεί να είναι μονήρη ή πολλαπλά και ανάλογα με τη θέση τους διακρίνονται σε υποβλεννογόνια ,τα οποία έρχονται σε επαφή με την ενδομητρική κοιλότητα, σε ενδοτοιχωματικά, τα οποία εντοπίζονται στο τοίχωμα της μήτρας και σε υπορρογόνια,  τα οποία αναπτύσσονται στο εξωτερικό της μήτρας.

Οι περισσότερες γυναίκες που έχουν ινομυώματα είναι ασυμπτωματικές και συνήθως το ανακαλύπτουν κατά τον έλεγχο τους με τη γυναικολογική εξέταση ή με κάποια απεικονιστική μέθοδο. Το πιο συχνό σύμπτωμα που προκαλούν τα ινομυώματα, είναι ακανόνιστες αιμορραγίες. Η  γυναίκα μπορεί να έχει πολύ περισσότερο αίμα στη περίοδο της από ότι έχει κανονικά ή να έχει  αίμα σε διάφορες μέρες στη διάρκεια του κύκλου της. Επίσης ανάλογα με το μέγεθος και τη θέση τους μπορεί να προκαλούν πιεστικά συμπτώματα όπως στην ουροδόχο κύστη με αποτέλεσμα συχνουρία ή στο έντερο με αποτέλεσμα δυσκοιλιότητα. Σε μερικές περιπτώσεις ως μοναδικό σύμπτωμα αναφέρεται ο χρόνιος πυελικός πόνος, η δυσμηνόρροια , ο πόνος στη σεξουαλική επαφή.

Όσον αφορά τη σχέση των ινομυωμάτων με την γονιμότητα ,φαίνεται ότι η παρουσία τους υποβλεννογονια σχετίζεται με αυτόματες αποβολές και υπογονιμότητα καθώς εμποδίζουν τη μεταφορά του σπέρματος και την εμφύτευση. Επιπλέον η παρουσία τους κατά τη διάρκεια της κύησης σχετίζεται με πρόωρο τοκετό, ανώμαλες προβολές του εμβρύου, αυξημένες πιθανότητες καισαρικής τομής, αιμορραγίες κατά τον τοκετό και μετά.

Η θεραπεία των ινομυωμάτων εξατομικεύεται ανάλογα με το ιστορικό της κάθε ασθενούς . Όταν η γυναίκα είναι ασυμπτωματική και δεν τίθεται θέμα υπογονιμότητας τότε συστήνεται ο τακτικός υπερηχογραφικός έλεγχος και η παρακολούθηση. Επί συμπτωμάτων η αρχική θεραπεία μπορεί να είναι φαρμακευτική με τη χρήση ειδικών ενδομήτριων σπειραμάτων ή με τη χορήγηση φαρμακευτικών ουσιών που αναστέλλουν την έμμηνο ρύση. Αν αποτύχουν οι παραπάνω μέθοδοι τότε η λύση είναι χειρουργική και μπορεί να αφορά την εξαίρεση μόνο του ινομυώματος διακοιλιακά, λαπαροσκοπικά, υστεροσκοπικά ή και την αφαίρεση ολόκληρης της μήτρας. Ένδειξη σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να έχει ο εμβολισμος των μητριαίων αρτηριών.

test-pap-rodosΜια απαραίτητη εξέταση που κάθε  γυναίκα πρέπει να πραγματοποιεί μια φορά τον χρόνο ή πιο συχνά αν κρίνεται αναγκαίο. Είναι η “χρυσή εξέταση” για τη διάγνωση παθολογικών καταστάσεων στον τράχηλο.

iperixografima-owthikwn-rodos Με το υπερηχογράφημα πραγματοποιείται ο έλεγχος των έσω γεννητικών οργάνων που περιλαμβάνουν τη μήτρα ,τις σάλπιγγες , τις ωοθήκες.

diakolpiko-iperixografima-owthikwn Με το υπερηχογράφημα πραγματοποιείται ο έλεγχος των έσω γεννητικών οργάνων που περιλαμβάνουν τη μήτρα ,τις σάλπιγγες , τις ωοθήκες.

kolposkopisi-rodosΜια εξειδικευμένη εξέταση για τη διερεύνηση ενός παθολογικού αποτελέσματος από το τεστ Παπανικολάου ή μια ς παθολογικής εικόνας του τραχήλου κατά την κλινική εξέταση. Αν κριθεί απαραίτητο, τότε κατά τη διάρκεια της εξέτασης γίνεται λήψη βιοψιών.

kautiriasmos-kondilomatwn-rodosΟ καυτηριασμός με διαθερμία είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς  τρόπους αντιμετώπισης των  οξυτενών κονδυλωμάτων των  έξω γεννητικών οργάνων.

psilafisi-mastou-rodosΗ ψηλάφηση του μαστού ολοκληρώνει τον ετήσιο έλεγχο της γυναίκας κατά την επίσκεψη της στον γυναικολόγο της. Επιπλέον η γυναίκα εκπαιδεύεται για τον τρόπο που θα ελέγχει το στήθος της.

gynaikologikes-epemvaseis-rodos-1gynaikologikes-epemvaseis-rodos-2Αφορούν όλο το φάσμα των επεμβάσεων  που πραγματοποιούνται στη γυναίκα, από τις πιο μικρές όπως η διαγνωστική απόξεση μέχρι τις πιο μεγάλες όπως η ολική υστερεκτομή.

 

 

diereunisi-ipogonimotitas-rodos

Μια διαδικασία που ξεκινάει με την προσέγγιση του ζευγαριού από κοινού, τον προγραμματισμό των αναγκαίων εξετάσεων, την παροχή των κατάλληλων συμβουλών και τον προσανατολισμό του ζευγαριού προς την ενδεδειγμένη μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

 

parakolouthisi-kihsis-rodosΗ παρακολούθηση της κύησης αρχίζει από το πρώτο στάδιο με τη διάγνωση της κύησης και συνεχίζεται μέχρι το πέρας της εγκυμοσύνης είτε με φυσιολογικό τοκετό είτε με καισαρική τομή. Σε όλη τη διάρκεια γίνεται υπερηχογραφικός  έλεγχος για τη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου και παρέχονται όλες οι απαραίτητες συμβουλές για την καλύτερη προετοιμασία και ενημέρωση της μέλλουσας μαμάς.

gena-rodos1gena-rodos-seraskeri-eleniΟι μαιευτικές συνθήκες είναι αυτές   που θα καθορίσουν το πέρας της κύησης το οποίο μπορεί να είναι με φυσιολογικό τοκετό  ή με καισαρική τομή.

 

Ελένη Π. Σερασκέρη

ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ-ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
        ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ

Διεύθυνση: Κωνσταντίνου Τσαλδάρη 1

Like us on Facebook:

 

Τηλέφωνο :  2241302710

E-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Βιογραφικό

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα της Μαιευτηρα 
Χειρουργου Γυναικολογου 
Ελένης Σερασκέρη.

Δείτε το ΕΔΩ

Photos

 fetus-sucking-thumb1  gynaikologos-rodos17-thumb

 gynaikologos-rodos2-thumb  gynaikologos-rodos4-thumb