ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΠΟΛΥΚΥΣΤΙΚΩΝ ΩΟΘΗΚΩΝ

Σταθερό: 2241302710 Κινητό: 6974 206 919

ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Greek English French German Italian Russian Spanish

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΠΟΛΥΚΥΣΤΙΚΩΝ ΩΟΘΗΚΩΝ

Δημοσιεύτηκε από 
Rate this item
(2 votes)

Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών (ΣΠΩ) είναι ένα από τα πιο συχνά γυναικολογικά  προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες ,ειδικά της αναπαραγωγικής ηλικίας.

Το ποσοστό εμφάνισης του είναι 5-10% και παρά το γεγονός ότι  είναι παρόν από την έναρξη της περιόδου, συνήθως εκδηλώνεται κάποια χρόνια μετά. Ειδικά η  απότομη απόκτηση βάρους μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση των συμπτωμάτων του συνδρόμου.

Πρόκειται για μία πάθηση αγνώστου αιτιολογίας η οποία εμφανίζεται κυρίως με τη μορφή αμηνόρροιας ή/και με τη μορφή του δασυτριχισμού. Για να τεθεί η διάγνωση απαραιτήτως πρέπει να πληρούνται 2 από τα παρακάτω κριτήρια:

Α) Η γυναίκα να έχει αμηνόρροια ή ολιγομηνόρροια, δηλαδή να μην έχει καθόλου περίοδο ή η περίοδος της να εμφανίζεται πολύ αραιά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι γυναίκες αυτές δεν κάνουν ωορρηξία ,γεγονός που εξηγεί και τα σχετικά  αυξημένα ποσοστά υπογονιμότητας που εμφανίζει ο  συγκεκριμένος πληθυσμός.

Β) Να υπάρχει  εργαστηριακός ή  κλινικός  υπερανδρογονισμός. Στην πρώτη περίπτωση, κατά τον ορμονολογικό  έλεγχο ανευρίσκονται αυξημένες τιμές  στα ανδρογόνα που κυκλοφορούν στο αίμα. Στη δεύτερη περίπτωση η γυναίκα εμφανίζει χαρακτηριστικά της υπερανδρογοναιμίας , όπως είναι ο δασυτριχισμός σε διάφορες περιοχές του σώματος της, η έντονη ακμή.

Γ) Οι ωοθήκες στον υπέρηχο εμφανίζονται πολυκυστικές. Φέρουν δηλαδή στην περιφέρεια τους πολλά ωοθυλάκια παρατεταγμένα το ένα δίπλα στο άλλο ,το κέντρο τους είναι λευκωπό και είναι μεγάλες σε μέγεθος.

Πέρα από τα βασικά αυτά κριτήρια άλλα επιπλέον χαρακτηριστικά των γυναικών με το σύνδρομο είναι η αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη, οι διαταραχές στο μεταβολισμό των λιπιδίων και η παχυσαρκία με την κατανομή του λίπους κυρίως γύρω από τη μέση και τους γλουτούς. Οι γυναίκες με ΣΠΩ έχουν σχετικά αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους καρδιαγγειακά προβλήματα, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, υπερπλασία του ενδομητρίου και καρκίνο του ενδομητρίου. Ενώ στο συγκεκριμένο πληθυσμό είναι πιο αυξημένα τα ποσοστά της υπογονιμότητας.

Η διάγνωση απαιτεί έναν πλήρη έλεγχο της γυναίκας καθώς αυτός θα καθορίσει και τη γραμμή της θεραπείας.

Οι περισσότερες γυναίκες αναζητούν κάποια βοήθεια για δύο κυρίως λογούς . Πρώτον για το δασυτριχισμό και δεύτερον  για την υπογονιμότητα.

Στην πρώτη περίπτωση  η κύρια γραμμή θεραπείας είναι τα αντισυλληπτικά ενώ στη δεύτερη περίπτωση ακολουθείται αγωγή πρόκλησης ωοθυλακιορρηξίας. Σημαντικό ρόλο φαίνεται ότι διαδραματίζει στις γυναίκες με το σύνδρομο η απώλεια βάρους. Έχει βρεθεί από μελέτες ότι η μείωση   του σωματικού βάρους ακόμα και σε ένα μικρό ποσοστό όπως το 2-7% σχετίζεται με σημαντική βελτίωση της ωοθηκικής λειτουργίας σε γυναίκες με ΣΠΩ, με αντίστοιχη βελτίωση στα  ποσοστά της γονιμότητας τους.

Οι γυναίκες που έχουν το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών είναι απαραίτητο να παρακολουθούνται από κάποιον ειδικό. Με αυτό τον τρόπο είναι δυνατή η ρύθμιση της περιόδου αλλά και η παρακολούθηση των λοιπών συμπτωμάτων και χαρακτηριστικών του συνδρόμου.

test-pap-rodosΜια απαραίτητη εξέταση που κάθε  γυναίκα πρέπει να πραγματοποιεί μια φορά τον χρόνο ή πιο συχνά αν κρίνεται αναγκαίο. Είναι η “χρυσή εξέταση” για τη διάγνωση παθολογικών καταστάσεων στον τράχηλο.

iperixografima-owthikwn-rodos Με το υπερηχογράφημα πραγματοποιείται ο έλεγχος των έσω γεννητικών οργάνων που περιλαμβάνουν τη μήτρα ,τις σάλπιγγες , τις ωοθήκες.

diakolpiko-iperixografima-owthikwn Με το υπερηχογράφημα πραγματοποιείται ο έλεγχος των έσω γεννητικών οργάνων που περιλαμβάνουν τη μήτρα ,τις σάλπιγγες , τις ωοθήκες.

kolposkopisi-rodosΜια εξειδικευμένη εξέταση για τη διερεύνηση ενός παθολογικού αποτελέσματος από το τεστ Παπανικολάου ή μια ς παθολογικής εικόνας του τραχήλου κατά την κλινική εξέταση. Αν κριθεί απαραίτητο, τότε κατά τη διάρκεια της εξέτασης γίνεται λήψη βιοψιών.

kautiriasmos-kondilomatwn-rodosΟ καυτηριασμός με διαθερμία είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς  τρόπους αντιμετώπισης των  οξυτενών κονδυλωμάτων των  έξω γεννητικών οργάνων.

psilafisi-mastou-rodosΗ ψηλάφηση του μαστού ολοκληρώνει τον ετήσιο έλεγχο της γυναίκας κατά την επίσκεψη της στον γυναικολόγο της. Επιπλέον η γυναίκα εκπαιδεύεται για τον τρόπο που θα ελέγχει το στήθος της.

gynaikologikes-epemvaseis-rodos-1gynaikologikes-epemvaseis-rodos-2Αφορούν όλο το φάσμα των επεμβάσεων  που πραγματοποιούνται στη γυναίκα, από τις πιο μικρές όπως η διαγνωστική απόξεση μέχρι τις πιο μεγάλες όπως η ολική υστερεκτομή.

 

 

diereunisi-ipogonimotitas-rodos

Μια διαδικασία που ξεκινάει με την προσέγγιση του ζευγαριού από κοινού, τον προγραμματισμό των αναγκαίων εξετάσεων, την παροχή των κατάλληλων συμβουλών και τον προσανατολισμό του ζευγαριού προς την ενδεδειγμένη μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

 

parakolouthisi-kihsis-rodosΗ παρακολούθηση της κύησης αρχίζει από το πρώτο στάδιο με τη διάγνωση της κύησης και συνεχίζεται μέχρι το πέρας της εγκυμοσύνης είτε με φυσιολογικό τοκετό είτε με καισαρική τομή. Σε όλη τη διάρκεια γίνεται υπερηχογραφικός  έλεγχος για τη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου και παρέχονται όλες οι απαραίτητες συμβουλές για την καλύτερη προετοιμασία και ενημέρωση της μέλλουσας μαμάς.

gena-rodos1gena-rodos-seraskeri-eleniΟι μαιευτικές συνθήκες είναι αυτές   που θα καθορίσουν το πέρας της κύησης το οποίο μπορεί να είναι με φυσιολογικό τοκετό  ή με καισαρική τομή.

 

Ελένη Π. Σερασκέρη

ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ-ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
        ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ

Διεύθυνση: Κωνσταντίνου Τσαλδάρη 1

Like us on Facebook:

 

Τηλέφωνο :  2241302710

E-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Βιογραφικό

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα της Μαιευτηρα 
Χειρουργου Γυναικολογου 
Ελένης Σερασκέρη.

Δείτε το ΕΔΩ

Photos

 fetus-sucking-thumb1  gynaikologos-rodos17-thumb

 gynaikologos-rodos2-thumb  gynaikologos-rodos4-thumb