ΚΟΛΠΙΤΙΔΑ

Σταθερό: 2241302710 Κινητό: 6974 206 919

ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Greek English French German Italian Russian Spanish
Rate this item
(7 votes)

Η κολπίτιδα είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους που μια γυναίκα αναζητά βοήθεια από το γυναικολόγο της. Η κολπίτιδα δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια λοίμωξη του κόλπου που οφείλεται στην υπερβολική ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών.

Τα κυριότερα συμπτώματα της είναι  ο κνησμός, οι αυξημένες κολπικές εκκρίσεις,  οι οποίες πολλές φορές μπορεί να είναι  δύσοσμες, δυσουρικά   ενοχλήματα και πόνος κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Σε περιπτώσεις μη σωστής και έγκαιρης αντιμετώπισης της, τα συμπτώματα είναι αυτά της ενδοπυελικής  φλεγμονής με έντονο κοιλιακό άλγος και πυρετό.  Η υφή και το χρώμα των εκκρίσεων διαφέρει ανάλογα με το ποιο μικρόβιο είναι υπεύθυνο. Τρεις είναι οι συνηθέστερες μορφές κολπίτιδας :η βακτηριακή  κολπίτιδα, η μυκητιασική  κολπίτιδα και η κολπίτιδα από τριχομονάδες. Η διάγνωσή  τους τίθεται με την καλλιέργεια του κολπικού υγρού.

Βακτηριακή κολπίτιδα:  Αποτελεί την πιο συνηθισμένη μορφή κολπίτιδας σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας  και ο λόγος είναι ότι μπορεί να παρουσιαστεί μετά από οπoιαδήποτε αλλαγή στο ph του κόλπου. Η λήψη αντιβίωσης, η περίοδος ,η σεξουαλική επαφή, η μειωμένη άμυνα του οργανισμού , οι ενδοκολπικές  πλύσεις μπορούν να διαφοροποιήσουν το ph.  Η μεταβολή του ph , έχει ως αποτέλεσμα  να αλλάξει η φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου , να μειωθεί η συγκέντρωση των γαλακτοβάκκιλων και να αναπτυχθούν παθογόνοι μικροοργανισμοί όπως  Gardnerella vaginalis , Prevotella. Οι εκκρίσεις στην περίπτωση αυτή είναι γαλακτώδεις ,λευκωπές   δύσοσμες “σαν οσμή ψαριού” και συνήθως δεν προκαλούν ερεθισμό. Η βακτηριακή κολπίτιδα δεν είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενη και δε χρειάζεται αγωγή του συντρόφου. Η θεραπεία είναι απαραίτητη σε συμπτωματικές γυναίκες και είναι μια κολπίτιδα που παρουσιάζει συχνές υποτροπές.

Μυκητιασική κολπίτιδα: Μια κολπίτιδα η οποία είναι πολύ συχνή και οφείλεται κατά κύριο λόγο στο μύκητα Candida albicans. Ο μύκητας αυτός απαντάται στη χλωρίδα  του κόλπου φυσιολογικά σε ποσοστό 25%. Οι γυναίκες σε ένα ποσοστό 75%  θα εμφανίσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους ,μυκητιασική κολπίτιδα. Παράγοντες που μπορούν να συμβάλλουν στην εμφάνιση της είναι η κακή υγιεινή, ειδικά με εσώρουχα συνθετικά ή μη απορροφητικά, η λήψη αντιβιοτικών, αντισυλληπτικών, οιστρογόνων, τα μεταβολικά νοσήματα όπως  ο διαβήτης , η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κνησμό, κολπικό ερεθισμό, εκδορές ή εξελκώσεις του κόλπου, δυσουρικά ενοχλήματα, πόνο στην επαφή, οίδημα της περιοχής. Οι εκκρίσεις είναι παχύρρευστες, λευκωπές, σαν “κομμένο γάλα”. Η διάγνωση τίθεται αρχικά από την κλινική εξέταση και επιβεβαιώνεται με την καλλιέργεια του κολπικού υγρού .Η θεραπεία απαιτείται σε συμπτωματικές γυναίκες και δε χρειάζεται αγωγή ο σύντροφος παρά μόνο σε περιπτώσεις υποτροπών ή αν ο ίδιος έχει συμπτώματα.

Κολπίτιδα από τριχομονάδες: Πρόκειται για μια σεξουαλικώς μεταδιδόμενη λοίμωξη που οφείλεται στο πρωτόζωο Trichomonas vaginalis. Οι  τριχομονάδες έχουν την ικανότητα να επιβιώνουν σε βρεγμένες πετσέτες  ή και άλλες επιφάνειες για αυτό και είναι δυνατή η μετάδοση της λοίμωξης και χωρίς σεξουαλική  επαφή. Τα συμπτώματα της συγκεκριμένης κολπίτιδας αφορούν αφρώδεις , δύσοσμες , λευκωπές ή κιτρινο-πράσινες εκκρίσεις και έντονο ερεθισμό του κόλπου. Όταν τεθεί η διάγνωση με την καλλιέργεια του κολπικού υγρού  χρειάζεται θεραπεία και ο σύντροφος και αποχή από την επαφή μέχρι το πέρας της αγωγής .

Οι παραπάνω μορφές κολπίτιδας είναι από τις πιο συχνά απαντώμενες στο γυναικείο πληθυσμό ενώ υπάρχουν αρκετές ακόμα που οφείλονται σε άλλους  παθογόνους μικροοργανισμούς. Η πρόληψη της κολπίτιδας περιλαμβάνει την σωστή υγιεινή του κόλπου και τη διατήρηση της φυσιολογικής του χλωρίδας. Η θεραπεία από την άλλη  θα πρέπει να είναι στοχευμένη και ενδεδειγμένη για την κάθε μορφή κολπίτιδας για να είναι αποτελεσματική και να μειώσει τις υποτροπές.

test-pap-rodosΜια απαραίτητη εξέταση που κάθε  γυναίκα πρέπει να πραγματοποιεί μια φορά τον χρόνο ή πιο συχνά αν κρίνεται αναγκαίο. Είναι η “χρυσή εξέταση” για τη διάγνωση παθολογικών καταστάσεων στον τράχηλο.

iperixografima-owthikwn-rodos Με το υπερηχογράφημα πραγματοποιείται ο έλεγχος των έσω γεννητικών οργάνων που περιλαμβάνουν τη μήτρα ,τις σάλπιγγες , τις ωοθήκες.

diakolpiko-iperixografima-owthikwn Με το υπερηχογράφημα πραγματοποιείται ο έλεγχος των έσω γεννητικών οργάνων που περιλαμβάνουν τη μήτρα ,τις σάλπιγγες , τις ωοθήκες.

kolposkopisi-rodosΜια εξειδικευμένη εξέταση για τη διερεύνηση ενός παθολογικού αποτελέσματος από το τεστ Παπανικολάου ή μια ς παθολογικής εικόνας του τραχήλου κατά την κλινική εξέταση. Αν κριθεί απαραίτητο, τότε κατά τη διάρκεια της εξέτασης γίνεται λήψη βιοψιών.

kautiriasmos-kondilomatwn-rodosΟ καυτηριασμός με διαθερμία είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς  τρόπους αντιμετώπισης των  οξυτενών κονδυλωμάτων των  έξω γεννητικών οργάνων.

psilafisi-mastou-rodosΗ ψηλάφηση του μαστού ολοκληρώνει τον ετήσιο έλεγχο της γυναίκας κατά την επίσκεψη της στον γυναικολόγο της. Επιπλέον η γυναίκα εκπαιδεύεται για τον τρόπο που θα ελέγχει το στήθος της.

gynaikologikes-epemvaseis-rodos-1gynaikologikes-epemvaseis-rodos-2Αφορούν όλο το φάσμα των επεμβάσεων  που πραγματοποιούνται στη γυναίκα, από τις πιο μικρές όπως η διαγνωστική απόξεση μέχρι τις πιο μεγάλες όπως η ολική υστερεκτομή.

 

 

diereunisi-ipogonimotitas-rodos

Μια διαδικασία που ξεκινάει με την προσέγγιση του ζευγαριού από κοινού, τον προγραμματισμό των αναγκαίων εξετάσεων, την παροχή των κατάλληλων συμβουλών και τον προσανατολισμό του ζευγαριού προς την ενδεδειγμένη μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

 

parakolouthisi-kihsis-rodosΗ παρακολούθηση της κύησης αρχίζει από το πρώτο στάδιο με τη διάγνωση της κύησης και συνεχίζεται μέχρι το πέρας της εγκυμοσύνης είτε με φυσιολογικό τοκετό είτε με καισαρική τομή. Σε όλη τη διάρκεια γίνεται υπερηχογραφικός  έλεγχος για τη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου και παρέχονται όλες οι απαραίτητες συμβουλές για την καλύτερη προετοιμασία και ενημέρωση της μέλλουσας μαμάς.

gena-rodos1gena-rodos-seraskeri-eleniΟι μαιευτικές συνθήκες είναι αυτές   που θα καθορίσουν το πέρας της κύησης το οποίο μπορεί να είναι με φυσιολογικό τοκετό  ή με καισαρική τομή.

 

Ελένη Π. Σερασκέρη

ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ-ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
        ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ

Διεύθυνση: Κωνσταντίνου Τσαλδάρη 1

Like us on Facebook:

 

Τηλέφωνο :  2241302710

E-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Βιογραφικό

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα της Μαιευτηρα 
Χειρουργου Γυναικολογου 
Ελένης Σερασκέρη.

Δείτε το ΕΔΩ

Photos

 fetus-sucking-thumb1  gynaikologos-rodos17-thumb

 gynaikologos-rodos2-thumb  gynaikologos-rodos4-thumb