ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

Σταθερό: 2241302710 Κινητό: 6974 206 919

ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Greek English French German Italian Russian Spanish
Rate this item
(10 votes)

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί τη συχνότερη μορφή καρκίνου στις γυναίκες . Είναι η δεύτερη αιτία θανάτου στον ευρωπαϊκό πληθυσμό και η πρώτη ανάμεσα στους καρκινοπαθείς.
Τα νούμερα από τις στατιστικές μελέτες αποδεικνύουν την αυξημένη συχνότητα εμφάνισης της νόσου. Η συχνότητα για μια γυναίκα να εμφανίσει καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια της ζωής της είναι 1 στις 8.Τα νέα κρούσματα παγκοσμίως είναι 1.000.000 ενώ στην Ελλάδα είναι 4.500 οι νέες περιπτώσεις κάθε χρόνο. Η νόσος εμφανίζεται και στους άντρες με τη συχνότητα της όμως να είναι 100 φορές πιο μικρή αλλά με τα ίδια ποσοστά επιβίωσης. Ελπιδοφόρο είναι το γεγονός ότι η ανίχνευση της νόσου σε πρώιμα στάδια λόγω έγκαιρης προσέλευσης της ασθενούς έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα , αγγίζοντας το 60%. Αξιοσημείωτο όμως είναι ότι στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό δεν ξεπερνά το 5% αποδεικνύοντας περίτρανα πόσο ελλιπής είναι η ενημέρωση ανάμεσα στις Ελληνίδες γυναίκες.
Η αιτιολογία της νόσου δεν είναι γνωστή , αλλά έχουν μελετηθεί αρκετοί παράγοντες κινδύνου. Ο καρκίνος του μαστού είναι μια νόσος που παρουσιάζει έξαρση μετά την ηλικία των 50 ετών. Ενώ σε ηλικία 40 ετών ο κίνδυνος είναι 1 στις 233 , στην ηλικία των 50 ετών είναι 1 στις 53. Ως ορμονοεξαρτώμενος όγκος φαίνεται ότι επηρεάζεται από την παρατεταμένη έκθεση σε οιστρογόνα. Το γεγονός ενισχύεται από την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου σε γυναίκες με πρώιμη εμμηναρχή (πριν τα 12 έτη) και καθυστερημένη εμμηνόπαυση (μετά τα 55 έτη) , σε γυναίκες που λαμβάνουν ορμονική θεραπεία υποκατάστασης στην εμμηνόπαυση και σε γυναίκες που δεν έχουν τεκνοποιήσει ή η πρώτη εγκυμοσύνη ήταν μετά τα 30 έτη. Σε ένα ποσοστό 5% ο καρκίνος του μαστού είναι κληρονομικός και συγκεκριμένα οφείλεται στα γονίδια BRCA1 και BRCA 2 η παρουσία των οποίων αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου στο 70%. Αυξημένο κίνδυνο για επανεμφάνιση της νόσου έχουν στον ίδιο ή τον άλλο μαστό , έχουν και οι γυναίκες που ήδη είχαν ένα επεισόδιο καρκίνου του μαστού ή καρκίνο του σώματος της μήτρας. Τέλος η παχυσαρκία και η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ αποτελούν παράγοντες κινδύνου. Οι γυναίκες που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου πρέπει να είναι πιο ευαισθητοποιημένες για τον έλεγχο του στήθους τους.
Η εντόπιση νόσου στο μαστό αποτελεί τις περισσότερες φορές εύρημα στη μαστογραφία. Τα ευρήματα από την ίδια τη γυναίκα ή από το γιατρό της αφορούν συνήθως μια ανώδυνη μάζα στο στήθος ,κάποια αλλαγή στο δέρμα ,ανομοιογένεια στην εμφάνιση των δύο μαστών, παραμόρφωση της θηλής, έκκριμα από τη θηλή. Ανάλογα με τα ευρήματα που προκύπτουν από την κλινικοεργαστηριακή διερεύνηση μιας παθολογίας του στήθους ,επιλέγεται και η κατάλληλη μέθοδος θεραπείας. Σήμερα υπάρχουν αρκετά όπλα στη φαρέτρα του θεράποντα ιατρού όπως το χειρουργείο, η ακτινοθεραπεία , η χημειοθεραπεία ,η ορμονοθεραπεία ώστε να μπορούμε να μιλάμε για πλήρη ίαση της νόσου στις περισσότερες των περιπτώσεων.
Το σημαντικότερο και πιο αποτελεσματικό όμως όπλο, αποτελεί η πρόληψη. Ο καρκίνος του μαστού είναι μια συχνή κακοήθεια για την οποία όμως έχουμε τη δυνατότητα της πλήρους ίασης. Μία δυνατότητα που μας δίνεται λόγω στην έγκαιρη διάγνωση της νόσου. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως με την μαστογραφία μπορούν να ανιχνευθούν καρκίνοι ακόμα και δύο χρόνια πριν να μπορούν να γίνουν αντιληπτοί με την ψηλάφηση. Η γυναίκα οφείλει να εξετάζει η ίδια το μαστό της κάθε μήνα και κυρίως μετά την περίοδο της στο πρώτο μισό του κύκλου της. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσει να αντιληφθεί οποιαδήποτε αλλαγή στο στήθος της, για αυτό και οι ασθενείς είναι και οι πρώτες που εντοπίζουν το πρόβλημα. Ο έλεγχος με μαστογραφία πρέπει να ξεκινάει στην ηλικία των 40 ετών κα να επαναλαμβάνεται μια φορά το χρόνο. Ενώ σε περιπτώσεις κληρονομικού καρκίνου ο μαστογραφικός έλεγχος είναι δυνατόν να ξεκινήσει στην ηλικία των 25 ετών.
Ο καρκίνος του μαστού είναι μια νόσος με αυξημένη συχνότητα εμφάνισης, με αυξημένη νοσηρότητα, με αυξημένη θνησιμότητα. Πάνω από όλα όμως είναι μια νόσος που μπορεί να προληφθεί και ιαθεί πλήρως. Και αυτό είναι κάτι που μια γυναίκα μπορεί να το πετύχει με έναν απλό έλεγχο μια φορά το χρόνο.

test-pap-rodosΜια απαραίτητη εξέταση που κάθε  γυναίκα πρέπει να πραγματοποιεί μια φορά τον χρόνο ή πιο συχνά αν κρίνεται αναγκαίο. Είναι η “χρυσή εξέταση” για τη διάγνωση παθολογικών καταστάσεων στον τράχηλο.

iperixografima-owthikwn-rodos Με το υπερηχογράφημα πραγματοποιείται ο έλεγχος των έσω γεννητικών οργάνων που περιλαμβάνουν τη μήτρα ,τις σάλπιγγες , τις ωοθήκες.

diakolpiko-iperixografima-owthikwn Με το υπερηχογράφημα πραγματοποιείται ο έλεγχος των έσω γεννητικών οργάνων που περιλαμβάνουν τη μήτρα ,τις σάλπιγγες , τις ωοθήκες.

kolposkopisi-rodosΜια εξειδικευμένη εξέταση για τη διερεύνηση ενός παθολογικού αποτελέσματος από το τεστ Παπανικολάου ή μια ς παθολογικής εικόνας του τραχήλου κατά την κλινική εξέταση. Αν κριθεί απαραίτητο, τότε κατά τη διάρκεια της εξέτασης γίνεται λήψη βιοψιών.

kautiriasmos-kondilomatwn-rodosΟ καυτηριασμός με διαθερμία είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς  τρόπους αντιμετώπισης των  οξυτενών κονδυλωμάτων των  έξω γεννητικών οργάνων.

psilafisi-mastou-rodosΗ ψηλάφηση του μαστού ολοκληρώνει τον ετήσιο έλεγχο της γυναίκας κατά την επίσκεψη της στον γυναικολόγο της. Επιπλέον η γυναίκα εκπαιδεύεται για τον τρόπο που θα ελέγχει το στήθος της.

gynaikologikes-epemvaseis-rodos-1gynaikologikes-epemvaseis-rodos-2Αφορούν όλο το φάσμα των επεμβάσεων  που πραγματοποιούνται στη γυναίκα, από τις πιο μικρές όπως η διαγνωστική απόξεση μέχρι τις πιο μεγάλες όπως η ολική υστερεκτομή.

 

 

diereunisi-ipogonimotitas-rodos

Μια διαδικασία που ξεκινάει με την προσέγγιση του ζευγαριού από κοινού, τον προγραμματισμό των αναγκαίων εξετάσεων, την παροχή των κατάλληλων συμβουλών και τον προσανατολισμό του ζευγαριού προς την ενδεδειγμένη μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

 

parakolouthisi-kihsis-rodosΗ παρακολούθηση της κύησης αρχίζει από το πρώτο στάδιο με τη διάγνωση της κύησης και συνεχίζεται μέχρι το πέρας της εγκυμοσύνης είτε με φυσιολογικό τοκετό είτε με καισαρική τομή. Σε όλη τη διάρκεια γίνεται υπερηχογραφικός  έλεγχος για τη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου και παρέχονται όλες οι απαραίτητες συμβουλές για την καλύτερη προετοιμασία και ενημέρωση της μέλλουσας μαμάς.

gena-rodos1gena-rodos-seraskeri-eleniΟι μαιευτικές συνθήκες είναι αυτές   που θα καθορίσουν το πέρας της κύησης το οποίο μπορεί να είναι με φυσιολογικό τοκετό  ή με καισαρική τομή.

 

Ελένη Π. Σερασκέρη

ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ-ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
        ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ

Διεύθυνση: Κωνσταντίνου Τσαλδάρη 1

Like us on Facebook:

 

Τηλέφωνο :  2241302710

E-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Βιογραφικό

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα της Μαιευτηρα 
Χειρουργου Γυναικολογου 
Ελένης Σερασκέρη.

Δείτε το ΕΔΩ

Photos

 fetus-sucking-thumb1  gynaikologos-rodos17-thumb

 gynaikologos-rodos2-thumb  gynaikologos-rodos4-thumb